Voiko tällä säällä lentää?

 

Kesällä pallot eivät lennä lounasaikaan, miksi? Koska aurinko lämmittää maata ja eri alueet lämpiävät eri tavoin. Tummat alueet lämpiävät nopeammin kuin vaaleat ja näin tumman alueen kohdalla ilma alkaa kohota ylöspäin ja syntyy ns. termiikki. Ilmasta tulee epästabiilia ja jollain alueella se nousee ylös ja toisaalla taas laskee alas. Kun termiikkiä ilmenee, pallolla ei ole turvallista lentää, sillä ilmaa kevyempänä se nousisi ja laskisi holtittomasti ja sen lentosuuntaa olisi mahdoton arvioida. Kesällä lennetään siis iltaisin ja aamuisin.

Talvella termiikkiä ei esiinny ja tällöin voidaan lentää myös päivällä.

Kova tuuli estää lentämisen. Pienikin pallo on lähes 20 metrin korkuinen ja saman levyinen. Tästä muodostuu valtava tuulipinta-ala ja pallon täyttäminen kovalla tuulella on mahdotonta. Samoin laskeuduttaessa pallon tyhjeneminen kestää jonkin aikaa ja kovalla tuulella pallo ehtii raahautua pitkänkin matkan maata pitkin ennen tyhjentymistään.

Myös vesisade estää lentämisen. Sade sinänsä ei tee pallolle pahaa, mutta kangas imee vettä ja kun pinta-ala on jopa yli 1000 neliötä, pallo tulee pian niin painavaksi, ettei se pysy ilmassa.

Kaikesta huolimatta Suomessa voidaan lentää yli satana päivänä vuodessa.

Katso säätiedot Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.